Home » Blog » Controle krijgen over je informatie: hoe pak je dat aan?
Controle krijgen over je informatie: hoe pak je dat aan?

Software-connection-controle-over-informatie

Om controle te krijgen over je informatie, moet je eerst inzichtelijk hebben wat voor data je überhaupt allemaal in huis hebt.

 

Eerst wat achtergrond: zo’n drie jaar geleden kwam Veritas met The Databerg Report – een rapport naar aanleiding van een groot, wereldwijd onderzoek naar de data die bedrijven op hun netwerk hebben staan. Uit dit onderzoek bleek dat het aandeel actieve data, dus de data waarmee dagelijks gewerkt wordt, bij de meeste bedrijven rond de 20 procent ligt. Zo’n 30 procent betreft zogeheten redundant, obsolete or trivial (ROT) data, oftewel overtollige, verouderde of triviale data. Daar heb je dus niet zoveel aan. De rest, zo rond de 50 procent, is dark data. Niemand weet wat dit voor gegevens zijn en waarom ze in bezit van de betreffende organisatie zijn. Deze data zijn dus volledig out of control, en dat is een probleem.

 

Dark data probleem?

Waarom is dat nou een probleem? Daarvoor grijpen we terug naar onze eerdere stelling: om waarde te halen uit je informatie, moet je weten wat je in huis hebt. Wie weet bevindt zich onder die 50 procent dark data wel waardevolle informatie of gevoelige informatie die dringend beveiligd moet worden. Tijd voor actie dus.

 

Stap 1

Identificeren en classificeren. Weet wat je hebt, wat je ermee kunt en wat je er eventueel mee moet. Het maken van zo’n inventarisatie lijkt tijdrovend, maar hiervoor zijn goede hulpmiddelen beschikbaar. De tool Data Insight bijvoorbeeld biedt volledig geautomatiseerd inzicht in je data. We kunnen hiermee alles analyseren: wat voor soort data je hebt, wanneer je ze voor het laatst gebruikt hebt en of er privacygevoelige informatie in staat. Zo kan inzicht verschaft worden in jouw netwerk.

 

Stap 2

Verbind acties aan de verschillende datasets die je hebt geclassificeerd. Verwijder je de data, beveilig je ze of ontsluit je ze juist om er financieel voordeel uit te halen? Ongebruikte data doet zo op het eerste gezicht niet zoveel pijn, maar wat als je concurrenten hun dark data wel ontdekken en benutten? Zonde! Zorg dat je ze voor bent.

 

Pilot assessment

Om een indruk te krijgen van Data Insight kun je een pilot assessment uitvoeren op een klein gedeelte van je data met de ‘Risk en Compliance Analyzer’ van Veritas. Op deze manier kan een tipje van de sluier worden opgelicht en kan duidelijk worden wat de tool voor jou en je organisatie kan betekenen. Voor een doelgerichte pilot op een grotere data-set kun je contact met ons opnemen.

 

Meer informatie

Benieuwd naar de fijne kneepjes? Op 17 mei organiseren we een seminar ‘Inventarisatie en classificatie van mijn data’ met Data Insight.

Schrijf je hier in!

 

Voor nog veel meer informatie over de tool Data Insight.

Klik hier