Home » Blog » Netwerk open, data beveiligd. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Netwerk open, data beveiligd. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Software-connection-Netwerk-open-data-beveilig

De digitalisering en toename van cloud-based werkprocessen heeft een beveiligingsparadox met zich meegebracht. Enerzijds is informatiebeveiliging belangrijker dan ooit, anderzijds wordt steeds meer informatie gedeeld met klanten, partners en leveranciers. Hoe valt dat te rijmen?

 

Netwerkbeveiliging

Wie zijn informatie wil beveiligen kan ervoor kiezen om kwaadwillenden door netwerkbeveiliging buiten de deur te houden. Deze aanpak is om diverse redenen niet afdoende. Ten eerste is een netwerk, net zoals een huis, nooit voor 100% te beveiligen. Bovendien vereist de digitalisering dat netwerken juist meer open worden gezet om klanten, partners en leveranciers toegang te verlenen. Ten tweede staat veel informatie van organisaties inmiddels in de cloud en op mobiele apparaten. Dus buiten het netwerk van de organisatie. Ten derde vormen interne medewerkers, met geautoriseerde toegang tot het netwerk, een groot risico op datalekken.

 

Encrypten

Waar informatie wordt gedeeld en netwerken worden opengesteld, moet worden nagedacht over een effectieve manier van informatiebeveiliging. Het encrypten van je data zou dan wel eens je beste optie kunnen zijn. Dat kan op twee manieren. Je kunt devices encrypten en daarmee alle informatie versleutelen die op bijvoorbeeld de harde schijf van een laptop of de geheugenkaart van een telefoon staat. Dit is natuurlijk een waterdichte oplossing in geval van diefstal van een device, maar wanneer files van binnenuit naar iemand van buiten de organisatie worden verstuurd, heeft de ontvanger alsnog direct toegang tot je informatie. De informatie zélf is tenslotte niet versleuteld.

 

Data-centric security

Om volledig in de hand te kunnen houden wie toegang heeft tot informatie en wie daartoe geautoriseerd wordt, kun je daaarom het beste kiezen voor informatiebeveiliging op basis van data-centric security. Met deze aanpak encrypt je de documenten, databases en e-mails die je wilt beveiligen en geeft alleen geautoriseerde mensen toegang tot die informatie waar die zich ook bevind.

 

Nodig ze niet uit

Hoe logisch deze stap ook klinkt, nog maar weinig bedrijven wagen het erop. Ja, de benodigde technologie is duur, maar houd vooral in het achterhoofd wat een datalek ten gevolge van een netwerkinbraak je zou kunnen kosten. Geef cybercriminelen geen reden om het eens te proberen. Stop je informatie, net als je waardevolle spullen thuis, in een kluis. Oftewel, versleutel je gegevens.

Wij helpen je graag bij het encrypten van je data.